Aurul a doborât, ieri, pe pieţele internaţionale, un nou vârf istoric de 1.824 dolari/ uncie, în creştere cu 1,7%, faţă de nivelul din şedinţa anterioară. Aurul a avansat şi pe piaţa de la noi, Banca Naţională a României (BNR) afişând un curs de 170,58 lei, comparativ cu valoarea de 169,91 lei, din şedinţa precedentă.
Metalul galben a surclasat, săptămâ-na trecută, platina, metal care în mod normal este mai scump, deoarece este mai rar. O uncie de aur a ajuns, săptămâna trecută, la nivelul de 1.771 dolari, pe pieţele internaţionale.
Acest maxim a fost atins cu o săptămână înainte de împlinirea a 40 de ani de la ruperea legăturii între dolar şi cantitatea de aur deţinută de SUA. Pe 15 august 1971, Richard Nixon, preşedintele Statelor Unite ale Americii (SUA), a decis anularea conversiei dolarului în aur, ca să protejeze moneda naţională.
Preşedintele american susţinea la acea dată, într-un discurs adresat naţiunii: "În ultimele săptămâni, speculatorii au dus un război total pe dolarul american. Puterea unei monede naţionale se bazează pe puterea economică a acelei naţiuni, iar economia americană este de departe cea mai puternică din lume. În consecinţă, am dat ordin secretarului trezoreriei să ia măsurile necesare ca să apere dolarul împotriva speculatorilor. (...)
Efectul acestei acţiuni, cu alte cuvinte, este să stabilizeze dolarul. Această acţiune nu ne va aduce prieteni printre dealerii internaţionali. Dar grija noastră principală este legată de muncitorii americani şi de competiţia corectă în lume".
Sunt hotărât ca dolarul american să nu mai fie niciodată prizonier în mâinile speculatorilor internaţionali".
Decizia preşedintelui Richard Nixon a însemnat prăbuşirea sistemului "Bretton Woods". Acest sis-tem prevedea un curs de schimb fix pentru dolarul american, raportat la aur, de 35 de dolari/uncie. Cursul de schimb al valute