Proiectul de la Rosia Montana trebuie sa respecte cele mai bune practici europene in ceea ce priveste mineritul pe baza de cianuri, pentru avizarea sa nefiind necesar vreun aviz special din partea Comisiei Europene, a declarat joi, pentru Mediafax, ministrul Mediului, Laszlo Borbely.
"Conform prevederilor si directivelor UE si ale Conventiei de la Espoo, nu ne trebuie un aviz special din partea Comisiei Europene, ci trebuie doar sa aplicam aceste prevederi (etapele speciale de avizare, n.r.)", a spus declarat ministrul Mediului, rugat sa comenteze declaratiile sefului statului de joi pe tema proiectului de la Rosia Montana.
Borbely a facut o serie de precizari referitoare la politica reprezentantilor Comisiei Europene fata de proiectele miniere pe baza de cianuri.
"In legatura cu atitudinea Comisiei Europene privind tehnologia cianurii, desi exista o rezolutie a Parlamentului European in care acesta cere Comisiei Europene sa analizeze aceasta procedura si sa vina cu o propunere de tehnologii mai bune, in momentul de fata - si am vorbit de doua ori cu Janez Potocnik, comisarul pentru mediu - Comisia are urmatorul punct de vedere: pana nu vor fi gasite tehnologii mai bune decat cea cu cianura - si in momentul de fata nu exista - trebuie ca statele, in avizarea acestui gen de proiecte, sa ceara si sa aplice permanent cele mai bune practici", a declarat Borbely.
Referindu-se la ce inseamna de fapt "cele mai bune practici" in mineritul cu cianuri, ministrul a povestit ca a fost in Suedia, "o tara care are mare grija de mediu", unde a vizitat o astfel de mina. "Acolo ei au un sistem inchis prin care reduc in asa masura concentratia de cianuri incat, atunci cand apele reziduale ajung in lacul de acumulare, aceste substante nici macar nu mai pot fi masurate", a povestit ministrul, spunand ca a cerut investitorului de la Rosia Monta