În ciuda lipsurilor, numărul celor care şi-au unit destinele s-a mărit, iar al celor care au ales să se despartă s-a micşorat. Psihologii cred că despărţirile s-au împuţinat din cauza crizei, şi asta pentru că divorţurile costă durează mult.
În ultimele trei luni ale anului în curs, numărul cuplurilor care au decis să spună „da” în faţa ofiţerului de stare civilă a crescut. Asta în timp ce numărul celor care au ales să se despartă a scăzut. Astfel, potrivit reprezentanţilor Judecătoriei Arad, numai în luna iunie, 253 de cupluri s-au căsătorit, în timp ce anul trecut, în aceeaşi perioadă, au fost oficiate 208 căsătorii.
Căsătorii în toiul crizei
De cealaltă parte, numărul divorţurilor a scăzut, în luna iunie existând 56 de astfel de cereri. Puţin, în comparaţie cu luna precedentă, când au fost înregistrate 128 de cereri. Cristian şi Ana Bârna au ales să îşi unească destinele în ciuda tuturor impasurilor financiare. Se cunosc din 2006 şi au trecut ani, până când s-au hotărât să se căsătorească. „Ne-am străduit puţin, dar cu ajutorul familiei am reuşit să ne îndeplinim visul. A costat destul de mult pentru buzunarele unor oameni simpli, dar am zis că odată în viaţă facem acest pas”, a povestit Cristian. Ei sunt doar unul dintre exemplele de tineri care au sfidat criza şi au făcut nuntă.
Divorţurile costă
Nu doar nunţile sunt costisitoare. Preţul unui divorţ nu depăşeşte costul unei nunţi, însă nici nu este accesibil pentru orice buzunar. Mai mult, el durează.
„Depinde de la caz la caz. Durata depinde de instanţă, dar şi de poziţia soţului, de cât de repede vine ancheta de la Autoritatea tutelară şi aşa mai departe. Prin urmare, procesul unui divorţ poate dura de la câteva luni la câţiva ani. Avocatul poate costa între 1.000 şi 5.000 de lei, dacă lucrurile se complică”, a declarat Dan Vâldan, avocat procese civile.
Psihologi