Legumele recoltate în judeţe ca Brăila, Teleorman sau Galaţi au mare trecere la Centrul Agro Transilvania din Dezmir. Pe lângă „pepenarii" din oraş, mulţi alţi producători agricoli din sudul ţării aleg să se mute, o lună sau două pe an, la Cluj, pentru a-şi vine marfa la piaţa de gros.
Producătorii agricoli din sudul ţării au umplut, anul acesta, piaţa de gros de la Dezmir (Centrul Agro Transilvania) cu vinete, ardei şi alte legume de cea mai bună calitate. La Centrul Agro Transilvania vând, zilnic, în jur de 150 de producători agricoli şi alţi aproximativ 100 de intermediari. Din cei 150 de producători, în jur de 30%, adică 45, vin din sudul ţării. „Anul acesta sunt mult mai mulţi producători din judeţe din sudul ţării care au dat marile pieţe agroalimentare din Capitală pe piaţa noastră, din Cluj, pentru că, spun ei, marfa se vinde aici mult mai repede", a spus Emil Luca.
La mare căutare sunt pepenii, cultivaţi în Brăila, care se vând, în această perioadă, în piaţa de la Dezmir la preţuri de 45-50 de bani kilogramul. „Este al doilea an când am venit la Cluj cu întreaga recoltă. Degeaba stau la Bucureşti, la piaţă, că rămân cu marfa pe cap. Aici, din 150 de tone de pepene, am reuşit să vând, în mai puţin de o lună, peste 100 de tone", a spus Radian Brăcaciu, în vârstă de 33 de ani, un agircultor din comuna Bărăganul, Brăila. Bărbatul şi-a închiriat o garsonieră în Mărăşti şi spune că nu va pleca decât la început de octombrie, când îşi va vinde absolut toată marfa. „Se merită efortul. La Cluj, parcă oamenii nu sunt aşa de adânciţi în criză, cumpără de-ale gurii", a completat producătorul.
„Noi cumpărăm de la ai noştri"
Clujenii care-şi fac cumpărăturile în Centrul Agro Transilvania par să fie destul de conservatori, atunci când vine vorba de precupeţii de la care aleg să-şi facă proviziile. „Da, au şi sudiştii marf