Străzile oraşului New Delhi au devenit în ultimele zile scena unor proteste fără precedent la care au participat cel puţin 70.000 de persoane (peste 80.000 conform organizatorilor), al căror unic strigăt de revoltă este „Ajunge!".
Aseară, centrul capitalei indiene, dar şi al altor mari oraşe, a devenit neîncăpător pentru manifestanţii care au scandat sloganuri împotriva corupţiei (flagel bine şi demult înrădăcinat în societatea indiană), dar şi împotriva premierului Manmohan Singh. Zecile de mii de indieni s-au adunat la apelul activistului radical Anna Hazare, 74 de ani, supranumit „un nou Ghandi", care a intrat în greva foamei pentru a face presiuni şi în acest mod asupra autorităţilor.
Militantul cere înăsprirea unui proiect de lege, aflat acum în dezbaterea Parlamentului, care-i „scuteşte" pe premier şi pe magistraţi de anchetele justiţiei în cazul în care sunt bănuiţi de corupţie. Anna Hazare spune că este decis să se priveze de hrană „până la moarte". „Este timpul să schimbăm lucrurile sau să murim, exact aşa cum eram gata să murim în timpul luptei pentru independenţă", afirmă militantul indian. Mesajul său se adresează în special clasei mijlocii (şi instruite), care numără între 350 şi 400 de milioane de indieni.
Dacă populaţia a ajuns să-şi exprime dezgustul făţiş faţă de scandalurile repetate din sânul Administraţiei Singh, ea se declară saturată mai ales de cultura corupţiei care le cangrenează viaţa de zi cu zi. „Am adus în stradă, în sfârşit, problema corupţiei care ne macină societatea de atâta vreme", a declarat pentru agenţiile de presă Krashni Malhotra, un profesor de istorie pensionar.
Veşnica problemă: mită la nivel înalt
Clasa politică indiană a fost zguduită, în ultima perioadă, de scandaluri răsunătoare de corupţie, unul dintre ele referindu-se la mita încasată de câţiva oficiali pentru acordarea de li