Cea de-a doua editie a Festivalului Degustatorilor de Film si Arta Culinara (FDFAC) debuteaza joi, 18 august, in Portul Cultural Cetate (localitatea Cetate, Calafat, judetul Dolj) cu proiectia a doua filme de exceptie: „Dunarea de la Padurea Neagra la Marea Neagra/Die Donau bilden den Schwarzwald bis zum Schwarzen Meer ” si „Toti ceilalti/ Alle Anderen/ Everyone Else”. Aceasta editie a festivalului este dedicata Dunarii.
„Dunarea de la Padurea Neagra la Marea Neagra/Die Donau bilden den Schwarzwald bis zum Schwarzen Meer ” este un documentar mut, realizat de Hans Curlis in 1929, care a fost cofinantat, la vremea aceea, si de Directia Presei a Guvernului Romaniei. Filmul are 31 de minute si a fost realizat in scop turistic. Nu intamplator a fost ales ca film de deschidere – Pelicula prezinta imagini ale Dunarii si Deltei Dunarii, precum si imagini din Romania anilor 20.
„Toti ceilalti/ Alle Anderen/ Everyone Else”, al doilea film prezentat in aceasta seara la Cetate este o drama 100% germana, in regia Marenei Ade. In 2009, „Toti ceilalti” a fost dublu premiat la Berlin - Ursul de Argint pentru cea mai buna actrita (Birgit Minichmayr) si un premiu pentru design, acordat de cititorii revistei Berliner Morgenpost, pentru Silke Fischer.
Filmul prezinta povestea lui Chris si a prietenei lui, Gitti, doi tineri care formeaza un cuplu ciudat. Plini de frustrari, obiceiuri ciudate si ritualuri secrete, cei doi se straduiesc sa treaca cu bine peste un concediu in care distanta dintre ei, ca parteneri, face lucrurile sa mearga greoi.
Imediat ce tinerii se ciocnesc cu un al doilea cuplu, sovaiala intervine, cei doi cazand pe ganduri. Nu numai ca ceilalti doi iubiti au mult mai mult succes, dar au si o relatie intima conventionala reusita. Chris incearca sa-si modeleze comportamentul inspirandu-se din relatia celorlalti doi tineri, incercand sa pun