Femeile casnice din Italia sunt cele mai \"disperate\" din Europa, gradul de nemulţumire fiind foarte ridicat în comparaţie cu cele din Franţa sau Germania, arată asociaţia Femeile şi Calitatea Vieţii, care a realizat un sondaj în rândul a 4.000 de casnice de pe vechiul continent.
Gradul de nemulţumire la casnicele din Italia era în luna martie de 76%, în creştere cu 2,5% într-un an, potrivit studiului menţionat de publicaţia Le Point, care identifică drept cauze creşterea costului vieţii şi o serie de planuri de austeritate guvernamentale care au redus ajutoarele familiale.
În privinţa nemulţumirii, italiencele le devansează cu mult pe casnicele spaniole, unde gradul de insatisfacţie este de 63%. Acestea sunt urmate de casnicele din Franţa (57%), Marea Britanie (51%) şi Germania (47%).
Primul motiv de îngrijorare al persoanelor intervievate este criza economică şi scăderea puterii de cumpărare - 46% dintre femeile chestionate, în timp de 24% sunt preocupate de absenţa ajutoarelor sociale acordate familiilor şi 23%, de lipsa creşelor.
Femeile sunt atât de nemulţumite de soarta lor, încât una din două afirmă că, dacă ar fi să o ia de la început, nu s-ar mai căsători şi două din trei spun că n-ar mai vrea să aibă copii.
În Italia, unde rata natalităţii este de 1,4 copii/femeie (una din cele mai scăzute din Europa), numai o femeie din două (59% în UE) lucrează, deşi femeile au în medie un grad de şcolarizare mai înalt decât bărbaţii.
În studiul realizat de asociaţia menţionată, 18% dintre casnice se plâng de faptul că partenerul lor de viaţă le lasă numai pe ele să rezolve problemele de familie. Într-o asemenea situaţie, dacă ar dispune de mijloace, o casnică italiancă din două visează la un singur lucru: să plece din Italia şi să meargă în Maldive, Hawai sau Insulele Mauritius (38%), o altă mare parte