Roci din Antarctica arata faptul ca aceasta era legata, in trecut, de America de Nord, acum mai bine de un miliard de ani, dovada care ajuta mult la formarea unei imagini a planetei inainte de configuratia ei actuala.
Staci Loewy, geochimist din California, spune pentru LiveScience ca "pot sa ma duc in muntii Franklin din vestul Texasului si sa stau langa ce obisnuia sa fie parte din Antarctica actuala. Este uimitor."
Supercontinentele
Geologii stiu de zeci de ani ca bucatile de continente s-au mutat, din cauza placilor tectonice care se unesc si deplaseaza ca piesele unui puzzle. Intr-o perioada anume, continentele actuale erau mai putine la numar si mult mai mari, fiind numite supercontinente. Cel numit Pangea a fost format acum 250 de milioane in urma, dar cercetatorii cred ca America de Nord si Antarctica de Est au fost unite chiar mai demult, numindu-se Rodinia. Descoperirile recente sprjina aceasta idee.
"Pentru mine, aceste dovezi sunt mai mult decat graitoare pentru atestarea faptului ca cele doua continente au fost unite", spune expertul in placi tectonice de la Universitatea din Texas.
Despartire esuata
Riftul nord-american din centrul continentului se extinde de la Marile Lacuri pana in Texas, avand o vechime de 1,1 miliarde de ani si reprezentand, in mod aparent, o incercare esuata de a desparti America de Nord (Laurentia).
Descoperirile trecute aratasera ca rocile vulcanice din partea superioara a peninsulei din Michigan au aceeasi varsta ca cele ce razbat prin gheata in Coats Land, o parte izolata a Antarcticii. In plus, ele au proprietati chimice si geologice similare.
Acum 100 de milioane de ani, blocul compact s-a ciocnit de continentul african de sud (Kalahari), care reprezinta o continuare a muntelui Grenville din America de Nord.
Roci di