Gălăţenii vor avea mai multe şanse să fie reanimaţi, în cazul în care suferă un stop cardio-respirator. Serviciul Ambulanţă Galaţi a cumpărat un robot de resuscitare automată. Aparatul face compresiuni la piept timp de 45 de minute, fără oprire.
Robotul Lucas 2, de producţie americană, este noul prieten al medicilor de pe Ambulanţă, şi implicit, al pacienţilor cu stop cardio-respirator. Aparatul este în stare să facă o sesiune completă de resuscitare, care durează 45 de minute. Aplică, într-un ritm susţinut, presiune pe pieptul pacientului care trebuie salvat, fiind acţionat de o butelie de oxigen încărcată cu o baterie.
Serviciul de Ambulanţă din Galaţi este primul din România care a fost dotat cu asemenea utilaj. Au fost procurate doi roboţi fiecare a câte 10.000 de euro , o sumă modică în comparaţie cu numărul de vieţi care vor fi salvate prin această metodă.
„ Acest aparat nu oboseşte. Face 100 de compresiuni pe minut, la adâncimea standard de 5 centimetri, ceea ce evită fracturile costale. Sperăm să reuşim să creştem rata de resuscitări. Suma de bani nu este prea mare atunci când vorbim de viaţa unui om. Sursele financiare provin din economiile noastre ", explică doctorul Mihai Polinschi, şeful Serviciului de Ambulanţă Galaţi.
Săptămânal, în judeţul Galaţi cel puţin zece oameni suferă un atac cardio-respirator.
Scade efortul reanimatorului
Un lucru foarte important este că noul aparat va uşura munca medicilor, a ambulanţierilor şi a asistentelor care efectuau, până acum, manual manevrele de resuscitare. Aceştia erau storşi de energie şi putere după o sesiune de acest gen.
Citeşte amănunte în ediţia locală de Galaţi-Brăila a cotidianului "Adevărul" de astăzi. Ziarul se găseşte la toate chioşcurile de difuzare a presei din oraş, împreună cu ediţia naţională a „Adevărul" (48+16 pagini), la preţul unic de 1,9 lei.