Echipe de cercetare iau la pas timp de două luni toate satele, cătunele şi localităţile din judeţul Sibiu. Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale va strânge toate reţetele tradiţionale vechi pentru a nu îşi pierde identitatea.
CITIŢI ŞI:
Sibiul pe locul doi în topul oraşelor cu cele mai mari salarii
3.306 de femei fără loc de muncă, în judeţul Sibiu. Vezi aici statisticile la nivel naţional!
Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul-Junii” Sibiu a demarat recent proiectul „Cercetarea gastronomiei tradiţionale din judeţul Sibiu”. Acesta a obţinut o finanţare de aproximativ 36.000 de lei, în urma concursului anual de proiecte culturale organizat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Proiectul „Cercetarea gastronomiei tradiţionale din judeţul Sibiu” realizează prima cercetare interdisciplinară, integrată a culturii gastronomice din cele cinci zone etnofolclorice ale judeţului, respectiv Mărginimea Sibiului, Valea Hârtibaciului, Ţara Oltului, Ţara Secaşelor, Valea Târnavelor.
Vor fi evidenţiate deopotrivă vechi reţete, modul în care se gătea, instrumentele folosite, dar şi ocaziile în care mâncărurile au fost servite şi tot ansamblul de fapte culturale care le-a însoţit. Practic acest proiect vrea să menţină vie în memoria actuelor şi viitoarelor generaţii, reţetele gastronomice care dispar, încetul cu încetul din peisajul gastronomic şi mai există la ora actuală doar în mintea femeilor bătrâne sau în cel mai fericit caz a unui bucătar cu adevărat pasionat de tradiţii.
„Cântecul găinii şi cel al sarmalelor din ceremonialul nupţial, „Paştile” cu pâine, vin şi, în mod excepţional, cu brânză împărţite enoriaşilor ortodocşi în noaptea de Înviere, masa tradiţională a feciorilor şi a taţilor, organizată de ceata de feciori de Crăciun, masa ritualică