Londra se opune creării unui Cartier general european, blocând astfel un proiect susţinut de celelalte 26 de state membre. Liderii europeni caută acum o soluţie de compromis după ce, la ultima reuniune a miniştrilor de Externe ai UE, iniţiativa s-a lovit, din nou, de vetoul britanic. Teoretic, soluţii există.
Marea Britanie este singură împotriva celorlalţi 26. Londra boicoteză chiar propunerea Înaltului Reprezentant Catherine Asthon de infiinţare a unui Cartier general (QG) militar european. La ultimul Consiliu al miniştrilor de Externe, din 19 iulie, ministrul britanic, William Hague, a fost foarte categoric: "guvernul actual, ca şi guvernele precedente şi guvernele viitoare, nu acceptă şi nu va accepta niciodată această idee".
Argumentul principal al opoziţiei sale, prin care şi-a atras criticile tuturor omologilor europeni, este că prin instituirea acestui QG există riscul dublării structurii NATO şi apariţia de costuri suplimentare. Aceasta, în condiţiile în care 21 dintre cele 27 de state membre UE sunt şi membre NATO. Ministrul polonez de Externe Radoslaw Sikorski a recunoscut că discuţiile au fost "dificile", adăugând că "marea majoritate a ţărilor estimează că Uniunea trebuie să continue să lucreze la propunere, analizând în detaliu posibilităţile existente şi ţinând cont de costuri".
Apărare europeană fără britanici?
Analişti europeni sustin că, deşi opoziţia britanică era deja cunoscută, refuzul nu a fost niciodată exprimat în termeni atât clari. Un asemenea refuz reduce mult şansele unor negocieri pe această temă. Ca atare, Bruxelles va trebui să adopte o altă tactică şi să profite de portiţele oferite de Tratatul de la Lisabona. Tratatul de la Lisabona oferă soluţii alternative, cum ar fi cooperarea întărită sau cooperarea structurată permanentă. De exemplu, sistemul Schengen permite ca nu toate statele membre să parti