"Agricultura nu mai este doar o simplă îndeletnicire pentru români, ci a devenit o adevărată afacere, datorită creşterii preţurilor la cereale, majorării nivelului subvenţiilor şi acordării de avansuri la subvenţii de către Ministerul Agriculturii", este de părere Ştefan Poienaru, unul dintre marii producători de cereale din România.
Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat pentru gândul că România ar putea avea o producţie-record de 8 milioane de tone de grâu în acest an, din care jumătate ar putea fi exportată. "Luând în calcul şi cantităţile nedeclarate de către micii producători, anul acesta producţia de grâu a României ar putea ajunge la 8 milioane de tone. România ar putea avea disponibil pentru export o cantitate de 4 milioane de tone de grâu. Avem experienţa de anul trecut, când am reuşit să pătrundem pe multe pieţe externe. Şi anul acesta vom urma aceiaşi paşi. Este important ca România să se menţină în clubul exportatorilor de grâu", ne-a declarat Tabără, menţionând între pieţele externe unde se poate exporta grâu statele din Nordul Africii şi Orientul Mijlociu.
Necesarul de consum de grâu al României este estimat la circa 4 milioane tone anual.
Ministrul Agriculturii crede că fermierii ar trebui să se asocieze pentru a construi silozuri, putând apela la fonduri europene în acest scop. "Din păcate producătorii români preferă să acţioneze pe cont propriu. Cerealele nu trebuie vândute imediat după recoltare", a adăugat Tabără.
La rândul său, Adrian Rădulescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, este de părere că în acest an România ar putea exporta 2,5 milioane tone grâu. "Exporturile se fac de către comercianţii internaţionali, nu de România. Este grâu românesc, dar nu este exportat de România", a declarat pentru gândul Adrian Rădulescu.
Cei mai mari producători de grâu
Top 10 al celor mai mari cultivator