Soţia cunoscului taragotist Dumitru Dobrican coase costume tradiţionale care ajung până şi în Japonia. Doi tineri stabiliţi în Canada au făcut furori la nunta lor, îmbrăcaţi în haine de miri din Maramureş.
Mărioara Dobrican, din Groşi, a început să confecţioneze acum şapte ani costume tradiţionale pentru interpreţii de muzică populară din ţară, dar şi pentru românii plecaţi peste hotare. Pasiunea pentru costumele populare s-a născut din dorinţa femeii de 57 de ani de promovare a tradiţiei. „Dorinţa cea mai mare a fost aceea de a aduce costumul tradiţional la o valoare înaltă şi am reuşit. Preotul din sat a propus ca în fiecare an, de Rusalii, localnicii să se îmbrace în costume tradiţionale. Uşor, lumea a înţeles, se îmbracă, şi este o adevărată plăcere să-i vezi costumaţi aşa", a povestit Mărioara Dobrican. Cel care a încurajat-o a fost chiar soţul ei, care a fost şi primul căruia i-a făcut o cămaşă. „Soţul meu m-a încurajat, a fost mulţumit de prima cămaşă pe care am făcut-o. De fapt, cu el am început", a mai spus Mărioara Dobrican.
Costume în Japonia
A făcut costume pentru Dumitru Fărcaş, Ioan Berci, Dan Gâdea, Nicolae Mureşan, Radu Ciordaş, Nicuşor Mureşan, pentru cele 18 perechi de dănţăuşi din Groşi, dar şi pentru români stabiliţi în străinătate. Vestea s-a răspândit foarte repede, astfel că în urmă cu câţiva ani a primit comenzi de la un cuplu stabilit în Canada. Aceştia şi-au dorit ca la nunta lor să îmbrace costumul tradiţional în loc de costumul special. „Am rămas plăcut surprinsă de cererea celor doi tineri. Ei au ţinut cu orice preţ ca la nunta lor să nu se îmbrace costumul de mire şi mireasă, ci în costumele tradiţionale", a mai precizat Mărioara. Costumele au ajuns şi la o familie din Japonia, fascinată de portul tradiţional din Maramureş şi care vin ca turişti în fiecare an. Franţa, Spania şi Australia sunt alte ţări în care