Premierul britanic, David Cameron, a apărat sentinţele aspre pronunţate de instanţele de judecată împotriva persoanelor implicate în tulburările începute pe 7 august la Londra şi extinse apoi în alte nouă centre urbane din Anglia.
Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej
Mai mulți inculpați după tulburările din Londra şi alte mari oraşe britanice au primit pedepse de închisoare pentru infracțiuni relativ minore, ceea ce a stârnit proteste din partea unor parteneri de guvernare ai premierului David Cameron.
"Este corect să lăsăm instanțele să decidă singure sentințele", a spus premierul. "Au decis să trimită un mesaj și eu cred că e foarte bine că o curte poate face așa ceva", a adăugat el.
Premierul David Cameron făcea referire la o decizie a Curții Coroanei (echivalentul tribunalului) de la Manchester, care a condamnat doi tineri de 22 și 20 de ani la câte patru ani de închisoare, pentru incitare la dezordine.
Cei doi au postat mesaje pe Facebook, în care îndemnau la tulburări de genul celor petrecute în marile orașe ale Angliei, tulburări care însă nici măcar nu s-au materializat în orașul menționat de cei doi în mesajele postate.
Este cea mai aspră sentință pronunțată până acum în cazul celor implicați în dezordini, care s-au soldat cu cinci morți, distrugeri de proprietăți, spargeri, furturi, incendieri și pagube de sute de milioane de lire sterline.
Peste 2.750 de persoane au fost arestate și aproape 1.300 trimise în judecată. Aproape două treimi dintre ei s-au aflat sau se află încă în detenție preventivă, până la soluționarea cazului lor. Procentul mediu uzual privind detenția preventivă în Anglia și Țara Galilor este de 10%.
Chiar și pentru infracțiuni relativ minore, curțile de magistrați (echivalentul judecătoriilor) pronunță pedepse cu închisoarea sau chiar trimit cazurile pentru condamnare Curților Cor