În urmă cu 45 de ani, Sergiu Nicolaescu a format prima echipă de cascadori din rugbyşti, atleţi, canotori şi scrimeri. Fostul rugbyst Jean Polizache a inovat chiar cascadoriile realizând un dispozitiv cu ajutorul căruia căzătura cu un cal părea naturală.
Anul 1965 a fost unul important pentru cinematografia românească. Atunci, la Festivalul de la Cannes, Liviu Ciulei a primit „Premiul pentru regie" pentru pelicula „Pădurea spânzuraţilor", iar Sergiu Nicolaescu a format prima echipă de cascadori din ţara noastră - deloc întâmplător, cei doi mari regizori au practicat rugby-ul, un sport despre care au spus deseori că le-a format caracterul şi le-a dat acea forţă specifică învingătorilor. Erau anii în care România se deschidea spre Vest.
Atunci când a gândit filmul „Dacii", Nicolaescu a dorit să-i dea măreţia peliculelor americane. Aşa că, alături de actorii români - Amza Pellea, Mircea Albulescu, Alexandru Herescu, Emil Bota -, pe atunci tânărul regizor a apelat la vedete din Franţa: Pierre Brice, Marie-Jose Nat şi Georges Marchal. Şi cum pelicula era una de război, care implica multe scene de luptă, tot atunci au fost „chemaţi sub arme" şi numeroşi sportivi. „În fiecare film istoric cu acţiuni de masă, gen super-producţie, există un grup de tineri atleţi cu care se filmează prim-planurile. E vorba de cei care execută salturile, care încalecă pe cai sau se înfruntă în bătălii. Pe aceştia i-am încredinţat, pentru stilizare, foştilor sportivi Constantin Stelian şi Lucian Pudrea, maeştri de arme şi de luptă. „Asocierea sportivilor cu eroii filmului nu este întâmplătoare. Studiind istoria epocii, mi-am dat seama că dacii erau sportivi în adevăratul înţeles al cuvântului, fiind îndrumaţi de mici spre practicarea exerciţiilor fizice", explica la acea vreme, în revista „Sport", Sergiu Nicolaescu.
Românii nu purtau echipament de protecţie!
Click p