Toată lumea consumă apă, deseori fără să se întrebe cât de curată este sau fără să cunoască de unde vine lichidul care ne umple paharele.
Aveţi încredere în apa potabilă din Deva?
„Apa potabilă din Deva este o apă de mare calitate", ne asigură colectivul de ingineri de la Laboratorul Staţiei de tratare a apei Sântămărie Orlea.
Toţi devenii răsucim zilnic, de zeci de ori, cu multă naturaleţe robinetul de apă. Apa limpede umple paharul. Bem apa. Are gust bun. Noi ştim de unde vine apa oraşului nostru.
Iată însă afirmaţiile unor concetăţeni, într-un interviu stradal:
Ştiţi de unde se alimentează municipiul Deva cu apă potabilă?
1: Râul Mare Retezat.
2: Cristur.
3: De la toate izvoarele din zonă.
Beţi apă de la robinet? De ce?
1: Nu, deoarece nu am încredere în modul de filtrare şi transport. Beau şi apă îmbuteliată.
2: Da, din motive financiare.
3: Nu, eu iau apa de la o fântână din satul Cozia.
Ştiaţi că un metru cub (1.000 litri) de apă rece provenită din reţeaua oraşului costă 2,86 lei pe când o jumătate de litru de apă plată îmbuteliată costă 1,7 lei? Nu credeţi că ar fi mai bine să renunţaţi la apa îmbuteliată?
1: Nu cumpăr apă îmbuteliată, dar iau apă de la izvoare din afara Devei şi nu, nu beau apă provenită din reţeaua oraşului.
2: Nu renunţ deoarece apa îmbuteliată este mai curată.
3: Da, voi renunţa la apa îmbuteliată.
Câţi metri cubi de apă consumaţi lunar?
1: 6-7
2: 27
3: 2,5
Apa poate îmbolnăvi
Omul modern este preocupat de calitatea apei pe care o consumă. Apa potabilă, prin diversele substanţe chimice conţinute, poate acţiona direct asupra organismului uman, producând anumite dereglări sau boli.
În România, monitorizarea calităţii apei potabile trebuie efectuată de către producător, distribuitor şi de către autoritatea de sănătat