96 ani de mandat au strâns cei mai longevivi şase primari din marile oraşe. Succesele repetate în alegeri nu au dus şi la ridicarea nivelului de trai.
Campionul primarilor din România este Tudor Pendiuc, edilul oraşului Piteşti, care ocupă această funcţie din 1992, însumând 19 ani şi cinci mandate. În topul longevivităţii, primarul argeşean este secondat de Mircea Hava de la Alba cu 5 mandate şi 17 ani în funcţie. Patru primari au aceeaşi linie de clasament: 4 mandate, 15 ani în funcţie- Constantin Boşcodeală, Buzău; Gheorghe Ciuhandu, Timişoara; Lucian Iliescu, Giurgiu; Mircia Muntean, Deva. Având în vedere popularitatea acestor edili în rândul populaţiei - unii dintre ei câştigă la fiecare patru ani alegerile din primul tur - am vrut să vedem dacă situaţia economică a oraşelor pe care le conduc este una bună. Iată o comparaţie dintre aceste municipii în funcţie de salariul mediu al locuitorilor, şomaj, investiţii private şi evoluţia Produsului Intern Brut în ultimii ani. (vezi tabelul de jos)
Click pe tabel pentru a mări
Numai două sunt norocoase: au ieşit din criză
În două dintre oraşele analizate - Piteşti şi Timişoara - lucrurile se prezintă relativ bine. Comparativ cu media naţională - în 2010 au ieşit din recesiune, exporturile sunt în top 3 la nivel naţional, iar PIB-ul este dublu faţă de alte oraşe similare.
Timişoara. Oraşul care arată cel mai bine pe hârtie este condus de ţărănistul Gheorghe Ciuhandu din 1996. Şomajul este printre cele mai mici din ţară. Salariul mediu este mai mare decât la Cluj, dar mai mic decât la Sibiu, dar în orice caz în primele cinci pe ţară. Ciuhandu, care în acest moment „se reface" în concediu, susţine că salariul mediu din urbea pe care o conduce este prea mic. „E ciudat, pentru că dacă ne raportăm la PIB, ne situăm după Bucureşti care înregistrează 12.000 de euro, iar noi 9.000 euro." Via