Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Sulina, că proiectul de la Roşia Montană "trebuie făcut", pentru că România are nevoie de el, "dar cu condiţia să fie renegociată partajarea beneficiilor". Preşedintele a mai spus că proiectul nu poate fi făcut fără "un aviz al Comisiei Europene".Chestiunea a fost subiectul unor dezbateri intense la Bruxelles, iniţiate de europarlamentari români. Cu toate acestea, decizia rămâne să fie luată la Bucureşti.
În privinţa legislaţiei europene, Directiva din 2006 cu privire la managementul deşeurilor extractive include cerinţe precise şi stricte, privind deşeurile miniere. Practic, în absenţa unei interdicţii explicite privind folosirea cianurilor, deschiderea unor astfel de exploatări rămâne la latitudinea statelor membre, cu respectarea directivei europene în vigoare.
La 5 mai 2010, Parlamentul European a votat o rezoluţie prin care cerea Comisiei Europene ca, până la sfârşitul lui 2011, să interzică mineritul pe bază de cianuri. "Doar prin interzicerea tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri" se poate obţine o stare bună din punct de vedere chimic şi de a proteja resursele de apă şi diversitatea biologică, se arată în rezoluţia adoptată de Parlamentul European cu o majoritate zdrobitoare: 488 voturi pentru, 48 împotrivă şi 57 de abţineri..
În plus, Parlamentul a invitat Comisia şi statele membre "să nu susţină, direct sau indirect, vreun proiect de minerit care implică utilizarea de tehnologii pe bază de cianuri în UE, până când se va aplica interdicţia generală şi nici să susţină astfel de proiecte în ţări terţe".
Deputaţii au apreciat că fiecare companie de exploatare ar trebui să fie obligată "să deţină o asigurare pentru a compensa daunele şi a acoperi toate costurile de remediere pentru restabilirea stării ecologice şi chimice iniţiale, în cazul producerii unui acci