Christian Ciubotărescu este de 18 ani medic de familie în comuna Gârda de Sus. Pe lângă medicină, este pasionat şi de speologie.Se îngrijeşte de sănătatea a aproape 2.000 de suflete din această zonă a Apusenilor.
Christian Ciubotărescu a înfiinţat şi conduce asociaţia speologică „Sfinx“, singura din ţară cu sediul într-o comună. De altfel, pasiunea pentru peşteri l-a determinat să vină la Gârda de Sus, deşi a absolvit facultatea cu nota 10.00.
„Sunt originar din Bucureşti, unde m-am născut şi am locuit până după absolvirea facultăţii. Am practicat, mai întâi, medicina ca stagiar în Bucureşti la Spitalul de Urgenţă Floreasca, apoi m-am hotarât să merg ca medic de familie într-o zonă carstică. Îmi amintesc ca în acea perioadă au existat trei posturi la cabinete medicale din trei zone carstice diferite. Am ales Gârda pentru că se află în apropierea Gheţarului de la Scărişoara şi a altor peşteri deosebite“, a spus Christian Ciubotărescu.
Asistenţă medicală pe jos sau cu căruţa
La început, meseria de medic în Apuseni a fost o veritabilă aventură. „Am locuit mulţi ani în cadrul dispensarului. Când am ajuns aici nu exista decât o chiuvetă şi apa era îngheţată, iar telefonul era unul cu manivela. Invârteai de aceasta până răspundea centralista, care apoi suna la Câmpeni, ca ulterior sa poţi vorbi în altă parte. Daca aveam o urgenţă, invarteam de manivela până la 30 de minute uneori pentru ca ambulanţa să sosească în următoarele 45 de minute“, a afirmat medicul.
Click pe poze pentru galerie foto
Comuna Gârda de Sus are 17 sate şi, în afara drumului naţional care o străbate, nu există niciun kilometru de drum asfaltat. În prezent se lucrează la modernizarea drumurilor care fac legătura cu Gheţarul de la Scărişoara. Unele cătune sunt şi la 15 kilometri distanţă de centrul comunei. Medicul este nevoit, astfel, să meargă