Medicii de la Institutul de Boli Cardiovasculare salvează vieţile pacienţilor cu afecţiuni care de care mai grave. Profesorul Grigore Tinică şi câţiva colegi i-au montat o proteză unui bărbat de 70 de ani. Toată intervenţia s-a desfăşurat pe acorduri de muzică clasică.
Mai puţini oameni decât degetele de la o mână fac zilnic minuni la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iaşi. La una dintre operaţiile pe cord realizate de chirurgi a asistat şi reporterul „Adevărul“. Profesorul Grigore Tinică, doctorul Mihail Enache, medicul rezident Victor Prisecar şi anestezista Sânzâiana Petrulea îi pun o proteză unui bărbat de 70 de ani din Botoşani, care are valva calcificată.
Timpul trece mai repede cu muzică
Înainte de a începe efectiv operaţia, profesorul Tinică cere să i se pună muzica preferată: acordurile lui Mozart. „Pune o muzică bună ca să meargă treaba ca unsă!“, îi spune unei asistente. Explică apoi că aşa poate opera cu o precizie mai mare.
VEZI CUM A FOST INTRODUSĂ PROTEZA ÎN INIMĂ
„Înainte ascultam ştiri la radio, dar mai auzi câte ceva care te enervează şi nu e bine. Cel mai bine operez ascultând muzică. Toată echipa este mai calmă, precizia este mai mare şi parcă nici nu obosim atât de tare stând aplecaţi asupra mesei de operaţie“, explică profesorul Tinică. Pacientul anesteziat este conectat la aparate, iar inima lui nu va mai bate pentru următoarele trei ore. În tot acest timp, pe acorduri de muzică clasică, echipa medicală scoate valva calcificată. „Acum, că inima pacientului este oprită, am să scot valva bolnavă. Uite, valva s-a îmbolnăvit atât de tare că e o stană de piatră aici“, arată Tinică.
Inima a pornit din nou după patru ore
Timp de o oră şi jumătate, medicii extrag cu ajutorul unor instrumente de diferite dimensiuni bucăţile de valvă calcificată, după care fac loc pentru introducerea unei proteze. După