„Facultate“ i se spunea codificat lagărului de la Târgu-Jiu. Aici a primit Nicolae Ceuşescu vizitele Lenuţei în 1943. Aceasta venea însoţită, uneori, de adolescentul Ion Iliescu. Nicolae Ceauşescu a fost întâiul şef de cabinet al lui Gheorghiu-Dej. În vremea aceasta, Dej dirija manevrele comuniştilor în coaliţia creată pentru eliminarea lui Antonescu.
În anii puterii lui Ceauşescu, vechii ilegalişti le povesteau, cu fereală, mai tinerilor demnitari amintiri din detenţie. În lagărul din Târgu-Jiu, spuneau ei, Ceauşescu locuia împreună cu Dej. Tânărul făcea figură de băiat bun la toate. „Nicule, i se adresa Dej trimiţându-l după vreun camarad, vezi dacă acela e acolo sau dincolo şi cheamă-l încoace. Mai toarnă-ne, Nicule, ţuică-n pahare", îi zicea, alteori, la discuţii.
În notele obişnuitului, zisul Nicu lasă impresie de servitor. Plasate însă amintirile acestea în contextul unei conspiraţii istorice, tânărul Ceauşescu e omul de mare încredere al personajului ce pregăteşte, simultan, două lovituri. Prima - evadarea din lagăr cu un grup de fideli; iar a doua - preluarea şefiei unui partid, devenit important, în coaliţia contra lui Antonescu.
Vip-urile lagărului
Nici dormitorul lui Dej nu e ce pare. Prin diverse complicităţi, Dej obţinuse o cameră mică, de patru paturi, la capătul barăcii 53. În scriptele administraţiei, lagărul figura ca izolator al bolnavilor tbc. Aici s-au instalat Dej, Chivu Stoica, Ceauşescu şi un anume Trofimovici. În situaţia dată, Nicu îndeplineşte atribuţiile viitorilor şefi de cabinet ai liderului comunist. De altfel, din vara lui 1943, Dej era şeful tuturor comuniştilor din închisori. Iar din 4 aprilie 1944, conducătorul, de facto, al partidului comuniştilor din România. Partid pe care negociatorii cu Aliaţii pentru scoaterea României din războiul alături de Hitler fuseseră obligaţi să-l accepte în coaliţia r