Din considerente morale şi pentru a proteja părinţii ai căror copii au decedat de traume suplimentare, Asociaţiile Pro-Vita şi EMMA solicită modificări de termeni în cadrul proiectului de Ordin pentru stabilirea criteriilor privind declararea şi înregistrarea nou-născutului. Sursa: Horia Calaceanu
În urmă cu câteva zile, Ministerul Sănătății a lansat în dezbatere publică un proiect de Ordin pentru stabilirea criteriilor privind declararea și înregistrarea nou-născutului. Ordinul intenționează să facă lumină în ce privește responsabilitatea personalului medical față de copilul născut, asistarea prematurilor și înregistrarea/declararea copilului.
Tarele legislaţiei "cu tentă avortistă"
Într-un comunicat al Asociaţilori Pro-vita şi EMMA, se arată că proiectul de Ordin "suferă de tarele specifice legislației medicale cu tentă avortistă din România, având în plus și câteva prevederi neclare". De aceea, Asociația Pro-vita – filiala București și Asociația EMMA (care reunește „părinții de îngeri”) au remis un set de observații și propuneri care urmăresc îmbunătățirea proiectului de Ordin.
Viu sau mort, copilul este o fiinţă umană
Printre modificările propuse se numără înlocuirea expresiei degradante „produs de concepție” cu mai umanele „copil conceput” sau cel puțin „făt”, folosirea în textul ordinului a unui termen unic pentru vârsta sarcinii, acela de săptămână de sarcină (gestație) și câteva propuneri pentru protejarea părinților, greu încercați, care au pierdut un copil la naștere sau înainte/după, așa cum solicită de mai mulți ani Asociația EMMA. Astfel, se solicită înlocuirea expresiei „născut mort” cu „născut fără viață”.
„Precizăm că din considerente de ordin moral am ales această exprimare care este de natură să protejeze părinţii acestor copii de o traumă suplimentară şi totodată pentru a schimba mentalitatea cadrelor medicale implica