Pentru a doua zi la rând, Banca Naţională a injectat ieri lei pe piaţa monetară pentru a evita o creştere bruscă a dobânzilor din cauza nevoilor de lichiditate ale mai multor bănci.
Dacă marţi cinci bănci au apelat la banca centrală pentru a face rost de cash, ieri numărul acestora a urcat la nouă, iar potrivit surselor de pe piaţă este vorba şi despre bănci mari.
În total, în două zile BNR a împrumutat băncile cu aproape 5,5 mld. lei (1,3 mld. euro), reprezentând cea mai mare injecţie de lichiditate realizată într-o lună de la începutul acestui an.
Banca centrală a furnizat lichidităţi prin operaţiuni repo, care presupun alimentarea cu cash în schimbul titlurilor de stat. În ultimii ani băncile au acumulat stocuri considerabile de titluri care le permit să obţină finanţare de urgenţă de la BNR.
Ambele operaţiuni au scadenţa la o săptămână şi au fost realizate la dobânda de politică monetară de 6,25%. Nevoia de lichidităţi ar fi putut apărea din cauza unor retrageri de depozite ale companiilor, dar şi a unor probleme cu constituirea rezervelor minime obligatorii ale băncilor.
Tensiunea de pe piaţa monetară durează de la sfârşitul săptămânii trecute, când dobânzile ROBOR - care constituie reperul de bază pentru dobânzile la creditele în lei - au sărit peste pragul de 6% indiferent de scadenţă.
Prima intervenţie a BNR de marţi nu a readus dobânzile în jos, fiind necesară încă o injecţie de cash. Pe piaţa valutară leul a continuat să se aprecieze uşor, până la 4,26 lei/euro.
Pentru a doua zi la rând, Banca Naţională a injectat ieri lei pe piaţa monetară pentru a evita o creştere bruscă a dobânzilor din cauza nevoilor de lichiditate ale mai multor bănci.
Dacă marţi cinci bănci au apelat la banca centrală pentru a face rost de cash, ieri numărul acestora a urcat la nouă, iar potrivit surselor de pe piaţă este