Americanii de la IBM au declarat că au făcut un pas important în realizarea primelor cipuri care să asimileaza informația și să o utilizeze asemenea creierului uman, informează Associated Press. Sursa: AP
Potrivit anunțului făcut de companie, este vorba despre două cipuri care au capacitatea de a se adapta la tipuri de informații pentru care nu au fost programate.
Aceste două prototipuri sunt rezultatul unei cercetări care s-a întins pe șase ani și la care au participat circa o sută de oameni de știință. Agenția guvernamentală pentru proiecte de cercetare avansată a asigurat o parte din finanțare, respectiv circa 41 de milioane de dolari. IBM a contribuit cu o altă parte din bani, dar a refuzat să precizeze la cât s-a ridicat această sumă.
Cele două cipuri create de IBM vin să sublinieaze importanța unor computere sau procesoare care pot face mai multe sarcini simultan.
”Important este nu ce fac aceste cipuri, ci modul în care fac acest lucru”, a declarat Giulio Tononi, un profesor de psihiatrie la Universitatea Madison din Wisconsin, care a participat la proiectul de cercetare. Acesta a declarat, într-un interviu, că cele două prototipuri de cipuri create de IBM pot procesa informațiii pentru care nu au fost programate să proceseze.
Calculatoarele capabile să învețe ca și oameni a fost întotdeauna un subiect care a aprins imaginația companiile din industria hi-tech. iPhone-ul sau serverele Google pot fi programate pentru a prezice un anumit comportament pe baza evenimentelor din trecut. Dar tehnicile explorate de IBM și alte companii de cercetare şi laboratoare universitare în domeniul ”calculului cognitiv” ("cognitive computing" , n.r) ar putea conduce la crearea de cipuri care să fie mai capabile să se adapteze la informaţii neaşteptate.
Interesul IBM de a da sens pentru calculatoare unor semnale