Salvamont Bihor a împlinit, cincisprezece ani, în ciuda tuturor dificultăţilor financiare şi birocratice întâmpinate de-a lungul anilor. Dacă la început nu au avut nici măcar un sediu şi trăiau din donaţii, astăzi îşi desfăşoară actvitatea într-o clădire pe care au modernizat-o cu mâinile lor. Totodată au în dotare maşini de teren şi echipamente adecvate.
Se luptă zi de zi să salveze vieţi şi din fericire de cele mai multe ori reuşesc. Este vorba despre salvamontiştii bihoreni care au reuşit în cei 15 ani de activitate să construiască un serviciu demn de laudă.
A fost odată...
În judeţul Bihor, prima echipă Salvamont a fost constituită în oraşul Ştei în anul 1982, de către Consiliul Popular Local. Cinci ani mai târziu se înfiinţa formaţiunea Salvamont Oradea, cu o sub-filială la Aleşd. Ambele formaţiuni au fost create ca măsuri determinate de creşterea numărului de turişti, în zona montană a judeţului, şi a practicanţilor alpinismului sau speologiei explorative. Aceste practice au dus şi la apariţia frecventă a accidentelor turistice montane. „După anul 1990, structurile au dispărut prin auto desfinţare sau au devenit ineficiente, în mod special pe fondul lipsei de susţinere financiară şi administrativă din partea autorităţilor locale. Din păcate,odată cu dispariţia lor, nu au întârziat să apară accidentele, cu o frecvenaţă şi gravitate crescândă", a spus Adi Marin, vicepreşedintele Serviciului Judeţean Salvamont Salvaspeo Bihor .
Opt luni de campanie
Astfel, în anul 1996, după opt luni de campanie pro-Salvamont, an în care s-au utilizat toate mijloacele legale de sensibilizare a opiniei publice şi în special, a autorităţilor locale, Consiliul Judeţean Bihor a decis să înfiinţeze Serviciul Public Salvamont Bihor. „Am crescut alături de SMURD. Am început totul de la zero, fiind consideraţi de speologii şi alpiniştii de la aceea vreme o ne