Realizarea „Statelor Unite ale Europei", a fost propunerea cu care preşedintele Traian Băsescu a venit ieri la Sulina. Şeful statului a explicat că „numai prin cedarea masivă de suveranitate Europa mai poate rămâne o putere economică şi militară".
Traian Băsescu este, în acest fel, primul şef de stat român care este dispus să renunţe la o parte din suveranitatea naţională. „Altfel, Europa va rămâne o carte de istorie a lumii, în care vei putea citi despre cele mai sofisticate şi importante culturi, va avea bogăţia istoriei în spate", şi-a argumentat ideea Traian Băsescu.
„Când nu ai forţă economică, nu poţi să fii nici forţă militară. Degeaba ataci Libia, că nu câştigi războiul, iar securitatea este fundamentală. Securitate nu se poate decât cu bani, iar banii nu pot fi făcuţi decât cu o economie performantă. O economie fragmentată cu politici diferite în 27 de state nu ne face competitivi din punct de vedere economic. Trebuie să decidem repede, în următorii 2-3 ani, dacă vom crea Statele Unite ale Europei sau nu", a declarat Traian Băsescu.Potrivit şefului statului, viitorul Uniunii Europene ca structură politică de forţă este „incert" dacă nu se iau „deciziile care trebuie luate pentru funcţionarea sa".
Declaraţia preşedintelui Traian Băsescu este, cel mai probabil, un gest de susţinere pentru liderii francez şi german, preşedintele Nicolas Sarkozy şi cancelarul Angela Merkel, care s-au întâlnit marţi la Paris. Deşi în presa europeană au apărut şi opinii critice, mai ales în ce priveşte refuzul celor doi lideri de a admite ideea emiterii de eurobonduri, în general au fost remarcaţi paşii înainte în întărirea guvernanţei economice.
Taberele din Europa
În plan politic, Europa este împărţită în două tabere opuse: una a federaliştilor, susţinători ai ideii „Statelor Unite ale Europei" şi alta care optează pentru un stil mai britanic,