Bursele mondiale au căzut din nou vineri vertiginos, spectrul unei recesiuni continuând să planeze. Cele mai proaste veşti la acest capitol au venit din SUA, prima economie din lume, unde piaţa imobiliară nu redemarează, şomajul creşte din nou iar activitatea rămâne foarte slabă.
Aici în Europa, mini-summitul franco-german de marţi nu a avut efectul scontat, pieţele financiare sunt mai departe îngrijorate de situaţia din zona euro. O îngrijorare provocată mai degrabă însă de sănătatea marilor bănci europene. Societé Générale de exemplu, a doua bancă din Franţa şi proprietara BRD, şi-a pierdut în ultima lună aproape jumătate din capitalizarea bursieră. De la 42 de euro pe întâi iulie, acţiunea băncii era cotată azi la circa 21. Cum se explică teama că bursele europene nu vor reuşi să ţină piept unei noi crize
Teama cea mare este că băncile europene nu se vor putea refinanţa. Trebuie ştiut că băncile, prin definiţie, împrumută bani la toată economia. Ori într-un scenariu de recesiune, riscul ca unii să nu mai poată rambursa creşte deci vor scădea marjele respectivelor bănci.
Mai pe înţelesul tuturor, aceste instituţii sunt bănuite că n-ar avea destule lichidităţi la îndemână. O teamă alimentată şi de Rezerva Federală Americană care zilele trecute sublinia nivelul neadecvat de bani de care ar dispune filiale americane ale băncilor europene.
Banca Centrală Europeană a pus şi ea paie pe foc recunoscând miercuri că a acordat un împrumut misterios de 500 de milioane de dolari timp de o săptămână unei mari bănci europene. Vineri responsabilii instituţiei de la Frankfurt au vrut să calmeze spiritele afirmând că băncile europene "nu stau aşa de rău ca acum 3 ani în momentul falimentului băncii americane Lehman Brothers". Referinţa nu este însă una care să liniştească temerile.
Semne că treburile nu stau totuşi foarte bine este că aceste băn