Dominic Bruynseels, nr. 1 al celei mai mari banci din Romania, se asteapta ca ritmul de comprimare a profitului din primul semestru, de circa 66% fata de perioada similara din 2010, sa se mentina si in ceea ce priveste rezultatul final din acest an raportat la cel obtinut anul trecut.
Intrebat daca se asteapta la o mentinere a ritmului de scadere a profitului net din primul semestru la nivelul intregului an, CEO-ul BCR a raspuns: “Da. Ma astept la o asemenea evolutie”.
In cifre, acest lucru ar insemna un profit net al institutiei de credit controlate de austriecii de la Erste de aproximativ 36 – 37 mil. Euro, de circa trei ori mai mic decat cel obtinut in 2010, cand valoarea acestuia a fost de 465 mil. Lei (110 mil. Euro). In primul semestru al anului, BCR a raportat un profit net de 37,8 mil. Euro, scaderea fiind de circa 66%, ritmul fiind acelasi si in ceea ce priveste evolutia celui de-al doilea trimestru fata de perioada similara a exercitiului financiar anterior.
Seful Erste, Andreas Treichl, declara recent ca se asteapta ca rezultatele BCR sa se imbunatateasca abia din trimestrul al patrulea al anului, vorbind de un efect psihologic in ceea ce priveste reluarea creditarii populatiei.
Activitatea de creditare, prabusita in contextul general al crizei economice din ultimii ani, ramane modesta, in conditiile in care economia inregistreaza un ritm lent de revenire, si asta se vede in lipsa de credite noi in bilanturile bancilor, unde marjele activelor sunt inca sub presiune, iar costul riscului reduce profitabilitatea.
Liderul pietei bancare a castigat bani in acest an din creditele retail (acordate persoanelor fizice), unde dominante raman refinantarile, in timp ce chiar daca volumele de credite corporate (pentru companii) au crescut, aici marja este negativa.
Vestea buna: creditarea merge bine p