Procuratura a depus la tribunalul municipal din Sofia propunerea ca fostul premier socialist, Serghei Stanişev, să fie scos de sub urmărire penală şi doar amendat pentru dispariţia a şapte documente confidenţiale în perioada 2005-2009.
Corespondentul RFI la Sofia, Petio Petkov
Retragerea acuzațiilor la adresa lui Serghei Stanişev, pentru care Codul Penal prevede doi ani de închisoare se înscrie într-o serie de acte identice, care marchează încălzirea relațiilor între centriștii ex-generalului Borisov și socialiștii lui Stanișev.
După ce a câștigat alegerile cu doi ani în urmă, Boiko Borisov a promis că va aduce în fața justiției miniștrii corupți. Acum din aceste promisiuni nu a mai rămas nimic.
Pe lista ex-miniștrilor cu acte de acuzare se află cel al Apărării, Nikolai Țonev, cel al Muncii, Emilia Maslarova și cel al Agriculturii, Valeri Țvetanov. Acuzațiile au căzut treptat. Maslarova a renunțat singură la imunitatea parlamentară, dar procesul pentru prezumptiva delapidare a 5,6 milioane de euro din diferite proiecte sociale bate pasul pe loc.
Nikolai Țonev a câștigat trei procese la prima instanță. Procesul împotriva lui Valeri Țvetanov pentru schimburi inechitabile de terenuri de stat pe litoral și în stațiunile montane contra unor terenuri agricole de mică valoare nici nu a început. Cu doi ani în urmă, Boiko Borisov constata că statul a fost păgubit cu sute de milioane. Modelul schimburilor continuă să fie aplicat de noii guvernanți.
S-a renunțat la ideea inițială de a fi trași la răspundere fostul ministru de Finanțe, Plamen Oreșiarski, cel al Mediului, Djevdet Ciakarov și cel al Dezvoltării Regionale, Asen Gagauzov. Despre cei trei, Borisov afirma că au semnat 150 de contracte, care au adus pierderi de un miliard bugetului.
Proiectul nuclear Belene, lacul de acumulare Kărdjali și proiectul hidroenergetic Țankov k