În plin avânt economic, China rămâne o ţară conservatoare în care eticheta, şi mai ales la întrunirile oficiale, este obligatorie. Doamnele din cadrul delegaţiei României în China, care s-a întâlnit cu mai marii oficiali chinezi săptămâna trecută, nu au ţinut, însă, cont de obiceiurile specifice. De la mestecat gumă, la stat cu pumnul în barbă şi la purtatul albului, culoarea doliului în China, femeile le-au "comis" pe toate.
Premierul Emil Boc şi mai mulţi reprezentanţi ai ministerelor au efecutat o vizită de lucru în Republica Populară Chineză. Delegaţia României s-a întâlnit cu preşedintele Chinei Hu Jintao şi cu premierul Wen Jibao.
O vizită într-o ţară ca China implică anumite obiceiuri de protocol, care se cer a fi respectate. Salutul şi strângerea de mână a celui mai vârstnic, interdicţia oferirii de cadouri oficialilor şi un cod vestimentar strict sunt doar câteva dintre ele.
Prezenţa femeilor este cu atât mai problematică. La întâlnirile oficiale, doamnele trebuie să poate ţinute închise la culoare, fuste de o lungime decentă şi nu pantaloni iar pantofii trebuie să fie fără toc.
Directorul Companiei de Drumuri şi autostrăzi din România, Daniela Drăghia, a fost filmată mestecând gumă în timp ce se afla la masă cu premierul Chinei, Wen Jibao.
Directorul Companiei de Drumuri şi autostrăzi din România, Daniela Drăghia
Consiliera premierului, Andreea Paul Vass, şi şefa de cabinet a lui Emil Boc, Ştefania Ferentz, au ales să poate la întâlnirea oficială ţinute în alb. Dacă în Occident, albul este corelat cu puritatea, în lumea asiatică acesta reprezintă culoarea morţii, a doliului. Pe lângă vestimentaţia albă, Ştefania Ferentz a luat parte la salutul oficial purtând tocuri şi etalându-şi părul blond desfăcut, deşi eticheta impune exact contrariul.
Şefa de cabinet a premierului Emil Boc, Ştefania Ferentz
@