De vineri 26 august, Râşnovul va fi un oraş ocupat militar! Nu, nu suntem în 1916 ci în 2011. Dar, de acea vară fierbinte a lui '16, când Regatul României a trecut Carpaţii pătrunzând în teritoriul monarhiei bicefale Habsburgice, în Transilvania, ne despart doar 95 de ani. Iar amintirile sunt încă proaspete în acele locuri. Aşa că bunii şi vrednicii râşnoveni nu vor fi deloc surprinşi să vadă atât de mulţi militari din diverse armate şi de diverse arme pe străzile burgului lor. Aceasta pentru că Festivalul Istoric-academic "În numele trandafirului" se află la a treia sa ediţie internaţională ce atrage un numeros şi entuziast public. Cum se vor desfăşura "ostilităţile"?
Iata cum va fi la Râşnov în vreme de campanie: în seara de vineri 26 august, la ceasurile 7 post meridiane, pe piaţa din faţa Primăriei se vor alinia trupele aliate româno-franco-austro-ceho-polono-bulgare. Vor fi purtate ţinute din timpul Războiului cel Mare. Comandantul statului major, maiorul baron Roman Gamotha, din Regimentul 3 Dragoni Cesaro-Crăieşti va da raportul. Se va intona imnul naţional şi se va da onorul în vreme ce generalul comandant împreună cu primarul urbei vor trece în revistă trupele. După aceea generalul va citi o proclamaţie către localnici îndemnându-i să se arate prietenoşi faţă de "ocupanţi" şi să le pună la dispoziţie toate proviziile de care au nevoie. După aceea, în sunetul fanfarei, soldaţii vor mărşălui prin oraş, pentru a-şi arăta tăria şi splendoarea uniformelor. La lăsarea întunericului va fi retragerea cu torţe.
După atâta efort, vor putea şi bieţii ostaşi să-şi tragă sufletul în faţa unei halbe de bere, pe conta municipalităţii. În acest timp, un concert de muzică militară va face să tresalte inimile bărbăteşti ale asistenţei. Un film documentar, mut, cu scene din viaţa cazonă - realizat de reporterul de front Bogdan Iorga - va fi proiectat ca material