Guvernatorul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) spune că sistemul este recomandat de Banca Mondială şi funcţionează cu succes în alte ţări europene.
Grigore Baboianu, guvernator -ARBDD, a declarat că în timpul consultărilor pe care le-a avut cu comunităţile locale din Deltă, i-a sfătuit pe pescarii profesionişti să renunţe la actualele asociaţii profesionale şi să se organizeze în cooperative. „Este vorba de cooperative de tipul celor meşteşugăreşti reglementate prin lege specială care funcţionează ca societăţi comerciale cu statut special. În respectivele cooperative, pescarii au statut de membru cooperator şi deţin părţi sociale care pot consta în aport în natură şi în bani.
Aportul în natură poate fi constituit din scule pescăreşti, ambarcaţiuni sau alte bunuri care folosesc activităţii de pescuit comercial, iar banii depuşi de pescari, ca aport financiar la constituirea acestor cooperative ar urma să reprezinte fondurile necesare desfăşurării activităţilor în cadrul cooperativei. Experienţa de până acum arată că pescarii au fost înscrişi, conjunctural, în asociaţii ale pescarilor care au statut de organizaţii neguvernamentale nonprofit. Aceste asociaţii nu pot funcţiona decât ca organizţatii de tip sindical care nu desfăşoară activităţi comerciale. Mai mult, liderii asociaţiilor sunt persoane cu interese comerciale în pescăriile din Deltă şi, adesea, se folosesc de statutul de lider al grupului de pescari pentru a rezolva problemele comerciale pe care le au cu autorităţile, iar pescarii nu sunt sprijiniţi efectiv pentru rezolvarea propriilor probleme pe care le au cu autorităţile", a spus Baboianu.
CJ Tulcea consideră cooperativizarea ilegală
Secretarul Consiliului Judeţean Tulcea, Constantin Cabuz, susţine că iniţiativa guvernatorulului ARBDD este ilegală, pentru că în legile pescuitului şi a ARBDD sunt referi