Alexandra Popovici s-a născut în urmă cu 4 ani, la Constanţa. "Era o zi caldă de vară", îşi aminteşte Mariana, mama fetiţei, ziua când şi-a văzut pentru prima dată puiul neajutorat. "Am avut o sarcină absolut normală, cu controale periodice la medic, dar Alexandra n-a avut răbdare. A venit pe lume prematur, la 7 luni", povesteşte femeia. Deşi existau semne de suferinţă fetală, cadrele medicale de la spitalul constănţean nu i-au făcut Marianei cezariană. Fetiţa ei a văzut lumina zilei cu cordonul ombilical înfăşurat în jurul gâtului. "Era vânătă şi nu putea respira... A fost groaznic", spune Mariana scuturată de un frison.
Alexandra a primit nota 7 la naştere şi a stat două săptămâni într-un incubator. I s-a făcut gavaj, fototerapie şi chiar în secţia de Terapie Intensivă a avut un episod de criză cu convulsii. "Mi-a arătat însă că e o luptătoare. Starea ei s-a îmbunătăţit treptat şi, după o lună, am fost externate. Credeam că tot ce fusese mai rău trecuse", spune Mariana.
În primele luni după ce au adus-o acasă, părinţii n-au observat nimic neobişnuit. "Alexandra creştea şi se dezvolta, mânca, râdea, ca orice copil la vârsta ei", povesteşte mama. Însă pe măsură ce timpul trecea, mama îşi dădea seama că ceva e în neregulă. Deşi crescuse, Alexandra nu-şi putea ţine capul şi nici nu putea ţine jucăriile în mânuţe. "Am dus-o la doctor însă mi s-a spus să am răbdare, că s-a născut prematur şi că va recupera", spune Mariana.
A avut răbdare până când micuţa a împlinit 9 luni. Atunci a dus-o pentru prima dată la un neurolog care, în urma evaluării, a diagnosticat-o cu tetrapareză spastică şi i-a recomandat tratament medicamentos cu Cerebrolisyne, Encephabol, Rivotril şi Risatarun. Progresele au fost însă minime. La vârsta de 1 an, când i-au putut face un RMN, părinţii au primit vestea că, din cauza asfixiei la naştere, Alexandra ar