Specialiştii au ajuns la concluzia că nu există pericolul ca surparea să se extindă. Cercetarea zonei va fi finalizată în iarnă, iar lucrările de punere în siguranţă vor începe în a doua parte a anului 2012.
Echipa de specialişti care realizează studiul complex privind cauzele producerii alunecării de teren de la Ocna Mureş, în decembrie 2010, au ajuns la primele concluzii. Surparea nu se va extinde şi nu va afecta şi alte zone ale oraşului. Potrivit specialiştilor, formarea craterului din imediata apropiere a centrului localităţii a fost determinată, în primul rând, de dizolvarea unei mari cantităţi de sare de la suprafaţă, de către apele freatice.
Sare dizolvată de apa freatică
„Surparea s-a datorat unor dizolvări ale sării aproape de suprafaţa terenului. Apele freatice au dus la dizolvarea spinării zăcământului de sare, făcând ca rocile sterile acoperitoare, de deasupra sării, cu o grosime de maxim 10 metri să rămână suspendate ca o grindă în consolă, fără niciun sprijin dedesubt. Prin construirea magazinului Plus, asupra acestei grinzi de roci s-a produs o încărcare suplimentară, care a dus la surparea din 22 decembrie 2010. Chiar şi fără magazinul de deasupra, grinda ar fi cedat la un moment dat“, afirmă un specialist care este implicat în proiectul de cercetare a zonei, dar care a dorit să rămână anonim.
Explicaţia ştiinţifică mai susţine următoarele: „În câmpul de sonde există valve care au rolul de a elibera presiunea care se acumuleaza în subteran datorită creşterii concentraţiei de sare. Apa dulce care ajunge în zăcământ dizolvă sarea şi îşi măreşte volumul şi densitatea fapt care duce la o creştere a presiunii în subteran. Aceasta presiune acumulată nu a fost detectată în golul aflat sub magazinul Plus iar acest lucru împreună cu dizolvarea tavanului de sare au dus la deznodământul nefericit“.
Concluzii asemn