1. China a fost un partener economic fidel al Romaniei inainte de 1989. Acum, ne intoarcem din nou cu fata spre ea. Ce avantaj prezinta parteneriatul cu o tara din afara UE? Si daca exista asemenea avantaje, de ce nu largim cercul unor colaborari extra-europene?
- In primul rand, inainte sa ne lasam furati de iluzia ca "miracolul chinez" poate rezolva problemele Romaniei, sa ne gandim ca nu poti construi un parteneriat decat cu cei cu care ai in comun valori, principii, cultura si istorie. Aderarea noastra la UE se bazeaza pe o astfel de comunitate de civilizatie, ce nu poate fi anulata de dificultatile actuale ale economiei europene. Drepturile omului, libertatile civice, libertatea presei, dar si regulile economiei de piata sau statul de drept - toate acestea sunt privite altfel in Europa decat in China, chiar daca aceasta diferenta tinde sa fie subestimata in prezent. Acum cativa ani insa opinia publica romaneasca era uimita, daca nu chiar scandalizata, de soarta unor chinezoaice aduse sa lucreze intr-o fabrica de confectii din Moldova si tinute sub paza, in regim de lagar de munca. Din presa straina aflam ca investitorii chinezi in Africa au fost confruntati cu revolte ale muncitorilor care se considerau prost tratati sau chiar expusi unor riscuri inacceptabile in minele de uraniu. Revoltele au fost se pare stinse fara menajamente. Pe de alta parte, relatiile economice cu partenerii chinezi nu sunt guvernate de aceleasi legi si reguli ca relatiile cu partenerii europeni sau americani, ci depind de decizii politice, ceea ce introduce arbitrariul si imprevizibilul, cu toate riscurile lor.
In al doilea rand, China nu este un binefacator dezinteresat, ci isi urmareste intotdeauna propriul interes, aspiratiile sale, marturisite de altfel, fiind de dominatie cel putin regionala. Romania este interesanta pentru ea, doar daca serveste acestor aspiratii,