Din Noua Zeelandă până în România, s-au ridicat cramele cele mai de soi. În România, preocuparea pentru vin, la unii producători din punct de vedere calitativ, la alţii mai mult cantitativ, i-a făcut pe cei mai mulţi dintre aceştia să neglijeze arhitectura clădirilor în care îşi desfăşoară activitatea.
Cu mici excepţii, cramele autohtone se împart în acest moment în două categorii: cele care funcţionează în clădirile moştenite de la fostele IAS-uri şi acele hale, aşa-zis moderne, construite din prefabricate. În ţările cu o istorie reală mai veche în domeniu, respectul faţă de tot ce înseamnă cultura vinului a dus la apariţia unor adevărate capodopere. Unele dintre crame pot fi confundate lejer cu adevărate lăcaşe de cult, altele rivalizează cu cele mai futuriste clădiri existente.
Vinul.ro a realizat o selecţie a celor mai impresionante crame din lume, printre care se află şi trei dintre cramele româneşti cu arhitectură specială.
1 MARQUES DE RISCAL, SPANIA O serie de elemente rectilinii, învelite în gresie, combinate cu tabla ondulată din titan roz şi auriu şi oţel şlefuit. Crama Vinos Herederos del Marques de Riscal este una dintre cele mai vechi crame din regiunea Rioja. Creaţie a celebrului arhitect Frank Owen Gehry, crama, care trimite mai mult către un nod de panglici, reprezintă o reflecţie a vinului produs aici.
2 PETRA, ITALIA Arhitectul Mario Botta îşi descrie propria creaţie ca fiind o „variantă modernă a caselor vechi din Toscana", un proiect în care împrejurimile joacă un rol foarte important. Realizată din piatră, clădirea are pe acoperiş o plantaţie de măslini şi viţă de vie, cele două elemente principale ale imobilului, arcadele ondulate, creând o legătură între planul superior şi sol.
3 BODEGAS PROTOS, SPANIA Unii producători îşi doresc crame cu o arhitectură simplă, dar la scară cât mai mare, iar Bod