În 1959, la Mangalia este descoperit într-un mormânt un papirus vechi de 2500 de ani; aflat în pericol de degradare, sunt chemaţi specialiştii ruşi care-l duc la Moscova; papirusul dispare, nimeni nemaiştiind unde a fost depozitat.
Acum, la peste o jumătate de secol de la dispariţie, papirusul se întoarce în România. Citiţi, în continuare, povestea acestei "reveniri", relatată pentru gândul de cei care au făcut posibilă recuperarea lui, dr. Sorin Marcel Colesnic (directorul muzeului de arheologie "Callatis" din Mangalia) şi dr. Ion Pâslaru (muzeolog).
Dr. Sorin Marcel Colesnic (stânga) şi dr. Ion Pâslaru (dreapta)
"Singurul papirus întreg din Europa", ce datează din secolul al IV-lea î.Hr., va fi returnat României luni în cadrul unui ceremonial care va fi ţinut în Mangalia la Muzeul de Arheologie "Callatis", a anunţat, vineri, Primăria din Mangalia. Papirusul a fost "pierdut" la ruşi acum mai bine de 50 de ani şi a fost redescoperit la Moscova de muzeologul Ion Pâslaru care a fost trimis să facă cercetări de directorul muzeului, doctorul Sorin Marcel Colesniuc. El a declarat pentru gândul că a început căutările acum doi ani când a fost numit în funcţie.
"Mormântul cu papirus"
În 2009 se împlineau 50 de ani de când a fost descoperit papirusul într-un mormânt al unui nobil scit în Mangalia. Când a intrat în contact cu oxigen şi lumină, pentru prima dată în 2.500 de ani, papirusul a început să se degradeze şi a fost trimis imediat la Moscova pentru a fi restaurat şi conservat şi de atunci nu s-a mai ştiut nimic despre el.
Potrivit specialiştilor contactaţi de gândul, acest papirus scris în limba greacă este singurul descoperit în România şi singurul din Europa care s-a conservat în întregime. Mai există în Grecia bucăţi dintr-un papirus descoperit în 1962 la Derveni, care datează tot din secolul al IV-lea î.Hr. Acesta, însă