Hackerii pot descuia maşini şi pot porni motoarele fără cheie, transmiţând mesaje speciale către sistemul anti-furt al autovehiculului. Aceştia pot, de asemenea, să afle unde s-a deplasat şoferul, accesând sistemul GPS. Toate acestea sunt posibile pentru că alarmele, sistemele GPS şi celelalte dispozitive prezente într-un autovehicul sunt conectate la o reţea de telefonie, deci pot primi comenzi prin mesaje-text.
Cercetătorii de la iSEC Partners au demonstrat recent că acest lucru este posibil printr-o simulare cu un Subaru Outback. Echipat cu un sistem de alarmă vulnerabil, autovehiculul a fost cu uşurinţă descuiat, iar motorul i-a fost pornit prin comenzile trimise de pe un laptop aşezat pe capotă.
Simularea a confirmat bănuiala cercetătorilor, deci mesajele-text sunt nişte puternice mijloace de atac, ţinând cont că dispozitivele care le interceptează nu pot în cele mai multe cazuri să respingă mesajele şi comenzile aflate în acestea. Utilizatorii nu pot bloca acest tip de mesaje, ci numai operatorii reţelelor telefonice pot face acest lucru.
Orice dispozitiv aflat în autovehicul deţine un număr propriu, iar atunci când acest număr secret a fost identificat pot fi transmise astfel de comenzi. Aflarea numărului secret nu implică eforturi mari din partea hackerilor, mai ales că aceştia atacă dispozitive a căror vulnerabilitate este recunoscută. În simularea realizată de cercetători, numărul secret a fost aflat prin simpla detaşare a sistemului de alarmă.
Scott Borg, director la U.S. Cyber Consequences Unit crede că este cu atât mai deranjant scenariul în care hackerii reuşesc să transmită comenzi către frâna şi acceleraţia unui autovehicul. Acesta a adăugat că deşi extrem de dificil, acest lucru nu este exclus totuşi, iar oamenii trebuie să fie pregătiţi.
Sursa: AP