Nu trebuie să fii expert ca să-ţi iasă conservele perfecte! Trebuie doar să intri în bucătăria specialiştilor şi să le afli secretele. Iar Libertatea îţi dă miercuri, 24 august, o astfel de şansă, oferindu-ţi ziarul şi cartea “Conserve din fructe şi legume”, a Mariei Cristea Şoimu, la doar 7,99 de lei. Nu trebuie să fii expert ca să-ţi iasă conservele perfecte! Trebuie doar să intri în bucătăria specialiştilor şi să le afli secretele. Iar Libertatea îţi dă miercuri, 24 august, o astfel de şansă, oferindu-ţi ziarul şi cartea “Conserve din fructe şi legume”, a Mariei Cristea Şoimu, la doar 7,99 de lei.
Când răsfoieşti cartea de reţete “Conserve din fructe şi legume”, te gândeşti că autoarea e una dintre acele femei care îşi petrec ziua în bucătărie, preparând tot felul de bunătăţi. Când o întâlneşti însă, îţi dai seama că nu e chiar aşa. Printre dulceţuri, compoturi, siropuri şi alte preparate, Maria Cristea Şoimu găseşte timp să citească şi să le împărtăşească şi altora tainele gătitului, prin cărţi pline de savoare. Iar volumele scrise de ea nu conţin doar reţete, ci şi secrete moştenite. Iată câteva din trucurile autoarei, în materie de dulceţuri şi de gemuri:
• se face separat siropul de apă şi zahăr, care se spumuieşte, apoi se pun fructele curăţate şi spălate;
• dulceaţa se fierbe la foc potrivit, iar după o oră se face proba bobului legat: se ia din dulceaţă puţin sirop, se pune pe o farfurie întinsă. Dacă picătura sau bobul de sirop nu se împrăştie, înseamnă că dulceaţa e gata;
• dulceaţa se pune în borcane numai rece, după ce vasul în care a fiert a fost lăsat 10 ore acoperit cu un prosop umed;
• ca să nu mai pătrundă microorganismele, capacele borcanelor se umezesc cu votcă sau coniac;
• la 1 kg de zahăr trebuie o jumătate de litru de apă şi două kg de fructe necurăţate (nu kilogram la kilogram).
• în dulceaţa de cireşe