În această toamnă organizatorii mişcării „Plantăm fapte bune” vor porni împăduriri în şase judeţe ale ţării, printre care şi Argeşul, pentru ca, din primăvara anului viitor, acţiunea să fie extinsă. Iniţiatorii campaniei de împădurire caută voluntari!
Pentru a îmbunătăţi calitatea aerului pe care îl respiră copiii din România, care sunt expuşi la un aer de până la două ori mai poluat decât limita maximă admisă de normele din domeniu , mişcarea „Plantăm fapte bune în România!” anunţă acţiuni de împădurire în 22 octombrie, 29 octombrie, 5 noiembrie si 12 noiembrie.
Studii recente efectuate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii au evidenţiat că poluarea atmosferică are un impact negativ asupra mortalităţii infantile datorate infecţiilor respiratorii. În plus, expunerea la poluanţii atmosferici creşte incidenţa infecţiilor respiratorii şi agraveaza astmul la copil. Un studiu efectuat de Centrul pentru politici durabile „Ecopolis” arată că în România, în 2009, 633 de copii sub un an au murit din cauza unor boli ale sistemului respirator, în perioada 2004-2009 numărul de decese ajungând la 4863.
Organizatorii atrag atenţia că cei mici sunt mult mai vulnerabili decât adulţii la efectele adverse generate de poluarea atmosferică. „Cea mai importantă diferenţă dintre copilul mic şi adult este că pe masură ce organismul copilului creşte, plamânii acestuia se dezvoltă de asemenea, ceea ce face să fie foarte sensibil la toxinele pulmonare, chiar la doze mici. În plus, un copil nu realizeaza că are simptome respiratorii atunci când este expus la poluanţii atmosferici şi nu-şi reduce, astfel, activitatea în aer liber. Când un copil practică o activitate fizică, el respiră mai mult aer, raportat la greutatea lui comparativ cu un adult. De exemplu, când un copil joacă fotbal, el poate inspira cu 20-50% mai mult aer, şi ca urmare mai mult aer poluat, decât un adul