Liderul TNL Cluj, Ioan Bâldea, propune municipalităţii, ca soluţie de ultim moment pentru sărbătorirea a 695 de ani de când Cluj-Napoca a fost ridicată la rang de oraş, să organizeze măcar nişte tururi ale oraşului, atât pentru turişti, cât şi pentru clujenii care vor să afle mai multe despre localitatea lor natală.
Bîldea consideră că nu este normal ca un oraş care are o asemenea tradiţie să uite pur şi simplu să organizeze un eveniment care să marcheze împlinirea a câteva sute de ani de la semnarea a ceea ce se poate considera actul de naştere al Clujului.
"În ziua de 19 august, Cluj-Napoca împlineşte 695 de ani de când a devenit oraş, iar locuitorii lui, orăşeni, prin privilegiile acordate de Carol Robert de Anjou. Primăria ignoră cu bună ştiinţă această dată, iar primarul Sorin Apostu, deşi a venit de aproape 20 de ani în Cluj, nu a învăţat că data aceasta este foarte importantă pentru oraş. În condiţiile în care Clujul vrea să devină capitală culturală europeană, considerăm normal ca data de înfiinţare a oraşului să fie sărbătorită cum se cuvine", a spus liderul TNL.
Acesta propune municipalităţii să găsească, măcar pentru o zi, ghizi, care să îi conducă pe turişti într-un tur al oraşului vechi, în care oamenilor să li se explice cum arăta altădată acest oraş care în secolele 16-17 era unul dintre cele mai importante din Europa.
Cum a devenit Clujul oraş liber
Istoricul clujean Tudor Sălăgean a explicat că actul prin care Clujul a fost ridicat la rang de oraş, în 19 august 1316, este foarte important pentru că a dus la obţinerea unor privilegii pe baza cărora urbea s-a dezvoltat extrem de mult şi de repede. Practic, Clujul nu se mai supunea voievodului Transilvaniei, ci direct regelui, iar acest lucru o scutea de nişte taxe destul de împovărătoare, cum ar fi plata vămilor, destul de multe în epocă.
Clujul se supunea direct rege