Pentru a-i convinge pe romi să-şi declare etnia, cei de la Institutul Naţional de Statistică (INS) i-au mobilizat pe Jean de Craiova şi pe Minodora din telenovela „Regina".
La ultimul recensământ, din 2002, recenzorii au contabilizat puţin peste 535.000 de de locuitori romi. Mult sub cifrele reale, au spus sociologii. Potrivit estimărilor unor instituţii europene, România are aproximativ 1,5 milioane de cetăţeni de etnie romă, fiind ţara din UE cu cea mai mare populaţie romă. Şi atât trebuie să apară şi în statistică, la finalul recensământului din octombrie, au avertizat oficiali europeni.
Pentru o numărare cât mai riguroasă, specialiştii de la Institutul Naţional de Statistică (INS) au primit ajutorul Fondului ONU pentru Populaţie (UNFPA). Francois Farah, reprezentantul UNFPA în România, a coordonat campania de promovare a recensământului şi a lucrat în permanenţă cu cei de la INS şi de la organizaţiile nonguvernamentale implicate, pe segmentul care se referă la romi.
Peste 60 de ani, romii ar putea fi majoritari
Profesorul Vasile Gheţău, directorul Centrului de Cercetări Demografice al Academiei Române, declara anul trecut că peste 60 de ani s-ar putea ca populaţia romă să nu mai fie minoritară, ci majoritară. Asta, în situaţia în carev s-ar păstra sporurile naturale specifice acum. Dacă o femeie de etnie română naşte în medie 1,2 copii pe parcursul vieţii, pe când în rândul femeilor rome, media este de 3 copii. Tot profesorul Gheţău explica însă că problema ţine în mare măsură de educaţie, astfel încât pe măsura creşterii nivelului de trai şi a integrării acestei minorităţi, este probabil ca media naşterilor să scadă.
Subiectul a fost adesea ocolit, deoarece naşte polemici aprinse. Potrivit tuturor sondajelor pe discriminare, românii manifestă cele mai multe prejudecăţi faţă de romi.
Romii au o singură calita