Cantoanele dezafectate ale CFR, construite înainte de 1990, s-au transformat în gospodării pe
marginea căii ferate. Chiar dacă nu au utilităţi, apă, gaz sau canalizare, 900 de asemenea cantoane
au fost vândute salariaţilor CFR, iar în judeţul Braşov mai există în 20 de locuinţe disponibile
Pe marginea căii ferate, de la 0 la 20 de metri se consideră spaţiu de siguranţă. Între 20 şi 100 de metri se consideră spaţiul de protecţie. Din această cauză, nu este voie să se construiască nicio locuinţă. În zona de protecţie, dacă cineva vrea să-şi construiască o clădire, are nevoie de avizul CFR-ului. Totuşi, pe marginea căilor ferate din România se pot vedea adevărate gospodării. Asta pentru că aceste locuinţe sunt fostele cantoane ale CFR-ului, care au fost dezafectate de-a lungul timpului. Din 1990 şi până acum, CFR Infrastructură a vândut cantoanele dezafectate, pentru care nu mai existau bani de întreţinere.
Se vând sau se închiriază
Cantoanele dezafectate are Căilor Ferate Romane se vând sau se închiriază salariaţilor CFR. Ei au prioritate în achiziţionarea acestor locuinţe, conform Legii 61 din ‘90, care se referă la vânzarea locuinţelor construite din fondurile statului către populaţie.
Totuşi, nu doar salariaţii CFR pot locui în asemenea locuinţe. „O primă condiţie a celor care beneficiază de aceste locuinţe sunt să fie salariaţi ai Căii Ferate. Dacă aceste locuinţe cantoane nu sunt solicitate de personal activ al Căii Ferate, atunci se pot aproba şi altor terţi faţă de Calea Ferată care le solicită, cu obligaţia să le întreţină şi cu chiria pe care noi o calculăm ca şi pentru salariaţii noştri”, ne-a declarat Constantin Manea, consilier Regionala CFR Braşov.
În chirie sunt date 651 de locuinţe
Cantoanele dezafectate nu au niciun confort, nu au utilităţi, canalizare, apă, gaz metan