De la cel mai complex tip de spital până la extinderea unor centre medicale mai vechi, Clujul atrage în ultima perioadă investiţii private solide în sistemul sanitar.
Principalul motiv pentru care investiţiile private în sănătate au luat amploare în Cluj, crede Mircea Bârsan, preşedintele Colegiului Medicilor (CM) Cluj, ar fi renumele oraşului de centru universitar şi medical puternic, plus cererea mare existentă. „Sistemul privat oferă un act medical superior ca şi calitate. În Cluj există specialişti, un grad de civilizaţie mai mare ca în alte zone şi o mare adresabilitate a pacienţilor, care vin din toate zonele ţării", a declarat Bârsan.
Singurul spital universitar privat din România se construieşte la Cluj-Napoca, pe Calea Turzii, în cadrul unui parteneriat dintre Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu" (UMF) Cluj, Grupul Pelican din Oradea şi municipalitate. Va fi cel de-al doilea spital al Grupului Pelican, primul fiind deschis în toamna anului 2008, în Oradea. Din cele 74 de spitale private luate în calcul anul acesta de Ministerul Sănătăţii pentru evaluare, doar spitalul de la Oradea a fost evaluat de Ministerul Sănătăţii ca având nivelul 2, majoritatea celorlalte fiind trecute în clasele 4 şi 5.
Spital de categoria I
Potrivit investitorilor, construcţia, demarată anul acesta, va fi finalizată în luna mai a anului viitor, iar spitalul va putea concura cu mari instituţii de profil din Europa, gen AKH Viena. Spitalul, asigură reprezentanţii investitorilor, va îndeplini toate criteriile pentru a fi clasificat în categoria I de Ministerul Sănătăţii încă de la deschidere.
Investiţia se ridică la aproximativ 50 de milioane de euro, va avea circa 500 de paturi şi personal medical de 500 de angajaţi. „Lucrările sunt în grafic. Vom finaliza construcţia până în mai 2012. În spital vor lucra 250 de medici, 250