Europa şi SUA îi cer la unison preşedintelui sirian să renunţe la putere. Barack Obama a semnat un ordin prin care blochează bunurile guvernului de la Damasc şi prin care se interzic importul şi exportul de produse petroliere siriene.
În ciuda asigurărilor date de preşedintele sirian Bashar al-Assad, care răspunde astfel avertismentelor ONU de acum două zile, Statele Unite şi Uniunea Europeană rămân sceptice şi înăspresc sancţiunile împotriva guvernului sirian. Secretarul de stat Hillary Clinton a anunţat, la rândul său, alte măsuri de constrângere ce urmează a fi aplicate regimului de la Damasc, ce vizează în primul rând sectorul energetic. O primă prevedere: au fost interzise toate importurile de petrol şi de produse petroliere din această ţară.
Alte sancţiuni blochează activităţile Siriei din domeniul petrolier desfăşurate pe teritoriul SUA. Siria nu reprezintă un furnizor important de petrol pentru Statele Unite, dar dacă Europa se alătură acestui efort, i-ar putea cauza daune serioase guvernului de la Damasc, privându-l de o sursă importantă de venituri (în 2010, exportul sirian de petrol a fost în valoare de opt miliarde de euro, potrivit site-ului CIA). Pentru prima dată de la începutul violenţelor de la Damasc, dar şi din alte oraşe, care din primăvară degradează continuu climatul social-politic din Siria, acum două zile preşedintele SUA i-a cerut explicit preşedintelui Bashar al-Assad să renunţe la putere şi să-şi dea demisia.
Ameninţat cu tribunalul de la Haga
Canada, prin vocea premierului Stephen Harper, s-a alăturat acestui apel şi l-a somat pe Assad „să părăsească postul, să renunţe la putere şi să plece imediat".La rândul său, Uniunea Europeană, care nu crede în brusca „bunăvoinţă" afişată recent de liderul sirian, ameninţă cu sancţiuni. Ieri, Franţa, Germania şi Marea Britanie, prin declaraţii separate, au cerut „no