Este găselniţa reprezentanţilor firmei Drupo, cea care a reabilitat străzile 1 Decembrie 1918 şi Cetatea Neamţului din Piatra Neamţ. Doru Conache, directorul societăţii, spune că pe trotuar pot să circule şi bicicliştii, datorită calităţii antiderapante a vopselei.
De câteva zile, turiştii curioşi opresc maşinile pe marginea drumului pentru a se lămuri dacă e gazon sau aşa arată trotuarul. „Prima dată am crezut că e iarbă. Am oprit maşina şi am coborât ca să ne lămurim. Nu am mai văzut aşa ceva prin ţară. Arată interesant“, recunoaşte bucureşteanul Ciprian Corbu.
Părerile localnicilor sunt însă împărţite. „Ele arată bine, numai că ar trebui să le mai tencuiască puţin pentru că mai au goluri“, crede sudorul Ion Curelaru.
„Mai bine puneau dale în loc să le coloreze în verde. Sunt aşa şi aşa, nu prea îmi plac. Dar decât să mergem prin noroi, mai bine să fie trotuarele vopsite“, susţine pensionara Didina Grigoraş.
Directorul societăţii Drupo a explicat de ce a făcut această alegere. „Proiectul prevedea ca trotuarele de pe strada 1 Decembrie 1918 să fie acoperite cu pavele, iar în continuare, pe Cetatea Neamţului, să fie asfalt. Acest sistem, cu vopsea pe asfalt, este folosit în Elveţia pentru că are două mari calităţi: previne degradarea stratului de uzură acolo unde se formează rosturile de la turnarea asfaltului şi este antiderapant“, a explicat Doru Conache, adăugând că reabilitarea celor două străzi, cu tot cu realizarea canalizării menajere şi pluviale, a costat 16.016.000 de lei.
Culoare stridentă
Valoarea estimată a proiectului, fără TVA, a fost de 21.495.977 de lei.
Culoarea nu a ieşit însă ca la carte, motiv pentru care Doru Conache spune că a solicitat firmei care a furnizat vopseaua să remedieze situaţia. La final, trotuarele de pe Cetatea Neamţului ar trebui să semene cu nişte fâşii de gazon, culoarea lor fiind aceeaşi