Dupa cateva sedinte relativ linistite pe pietele bursiere, stirile negative despre piata muncii din SUA si estimarile pesimiste ale Morgan Stanley au reinstaurat panica. America a inceput sedinta cu scaderi importante, care au toate sansele sa se transfere si in Europa.
Brokerii se feresc sa mai faca estimari, dupa surprizele din ultimele saptamani si spun doar ca se poate intampla orice.
Declinul indicilor de pe Wall Street s-a accentuat joi, dupa publicarea unor date privind reducerea activitatilor de afaceri in centrul Statelor Unite, la cel mai redus nivel din martie 2009,
In jurul orei 18.00, indicele Dow Jones era in scadere cu 4,21%, Standard & Poor's 500 cu 4,56%, iar Nasdaq cu 5,04%.
Euro a atins un minim de 1,42866 dolari pe unitate pe platforma electronica EBS, fiind ulterior tranzactionat in scadere cu 0,9%, la 1,4289 dolari pe unitate.
Fata de moneda elvetiana, euro a coborat cu 1,3%, la 1,1257 franci pe unitate.
Indicele privind activitatile de afaceri calculat de Rezerva Federala din Philadelphia a scazut la -30,7 puncte, de la 3,2 puncte in iulie. Analistii anticipau ca indicele va urca la 3,7 puncte.
Date separate au aratat ca vanzarile de locuinte din SUA au scazut in mod neasteptat in iulie.
Alti factori care au influentat negativ bursele internationale sunt un anunt al Rezervei Federale (Fed) privind analizarea vulnerabilitatii subsidiarelor din SUA ale bancilor europene la o posibila escaladare a presiunilor financiare, revizuirea in scadere a estimarilor Morgan Stanley privind perspectivele economiei mondiale si cresterea peste asteptari a numarului de cereri pentru indemnizatii de somaj in SUA.
Lupsan vede doua scenarii posibile pentru evolutiile de astazi din Europa si, respectiv, Romania.
„Daca America inchide cu deprecieri mari, vom vedea scaderi si in pietele din jurul nostr