Producătorii români de legume afectaţi de izbucnirea epidemiei E.coli vor primi sprijin financiar de peste 3,7 mil. euro din partea statului pentru recuperarea parţială a pierderilor, se arată într-un proiect al Ministerului Agriculturii.
Potrivit acestuia, plăţile se vor face în lei către producătorii de tomate, salată, castraveţi, ardei graşi şi dovlecei, beneficiarii urmând să fie stabiliţi pe baza datelor centralizate de către APIA.
Piaţa legumelor din Uniunea Europeană a traversat o criză fără precedent, ca urmare a izbucnirii, în Germania, a unei epidemii cauzate de bacteria E.coli, care a fost asociată, într-o primă fază a cercetărilor, cu consumul anumitor legume proaspete.
Criza s-a declanşat la 26 mai 2011 odată cu apariţia unor comunicate de presă, conform cărora originea epidemiei ar constitui-o castraveţii din Spania. Într-un timp foarte scurt, toţi producătorii de castraveţi din UE au resimţit efectele crizei, atât pe piaţa internă, cât şi în relaţiile cu ţările terţe.
Repercusiunile crizei de pe piaţa castraveţilor s-au extins rapid şi asupra pieţei altor legume (tomate, dovlecei, salată, ardei graşi), provocând pierderi însemnate pentru statele membre mari producătoare. După Spania, principalul stat membru afectat de criză, au urmat Italia, Franţa, Germania, Belgia, Olanda, Polonia, România, Bulgaria şi Ungaria.
În acest context, a fost aprobat Regulamentul UE nr.585/2011, potrivit căruia beneficiarii acestor măsuri de sprijin sunt atât organizaţiile de producători, precum şi producătorii individuali de fructe şi legume, neafiliaţi unei organizaţii de producători recunoscute.
Plafonul iniţial stabilit de UE a fost de 210 mil. euro, ulterior majorat la 227 mil. euro, faţă de care s-a aplicat un coeficient de atribuire de 100% pentru cererile de acordare a sprijinului, înregistrate la Comisia Europeană.
"Măsuril