Autorităţile americane au început să ancheteze rolul agenţiei de rating Standard&Poor's /S&P/ în declanşarea crizei din 2008. În acelaşi timp, ele verifică procedurile aplicate de S&P în vederea stabilirii ratingurilor. În opinia economiştilor ruşi, lupta SUA cu agenţiile de rating ar putea duce la pierderea totală a încrederii faţă de agenţiile de rating şi la o instabilitate economică şi mai mare.
În acelaşi timp, Uniunea Europeană /UE/ şi ţările din Comunitatea Economică Euro-Asiatică /EvrAzEs/ pregătesc o trecere la evaluarea riscurilor de către propriile agenţii de rating. Premierul Rusiei, Vladimir Putin, şi-a exprimat deja sprijinul pentru înfiinţarea unei agenţii de rating a EvrAzEs, notează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.
'Presiunea selectivă la adresa S&P nu este un lucru bun', declară analistul rus Mihail Koroliuk, comparând situaţia cu 'un caz Iukos în SUA' /Iukos, compania ce fusese condusă de Hodorkovski, aflat în prezent în închisoare în Rusia/.
În opinia expertului Aleksei Viazovski, 'scopul războiului este evident: a struni agenţiile de rating nesupuse, deocamdată doar una'. După cum aminteşte Viazovski, începând din anii 1990, 'marea troică' a agenţiilor de rating /Moody's, S&P şi Fitch/ vizau şi alte ratinguri. În acelaşi timp, experţii recunosc că metodele de evaluare a riscurilor rămâneau în urma progreselor din domeniul financiar. O consecinţă a fost falimentul băncii Lehman Brothers, care beneficiase până în ultima clipa de ratinguri ridicate.
După cum afirmă Viazovski, a acuza de criza din 2008 exclusiv agenţiile de rating este injust. Vinovate sunt inclusiv autorităţile monetare ale ţărilor dezvoltate, care au redus câteva decenii la rând dobânzile, stimulând astfel speculaţiile şi creditele neperformante. 'Este foarte trist că autorităţile SUA au decis să meargă pe calea 'ţapului i