Gelozia
Linistea dintre frati poate fi tulburata inca din primele luni de convietuire cu mezinul familiei. Primul sentiment pe care copilul mai mare il traieste atunci cand in casa se instaleaza, pe nepusa masa, un fratior sau o surioara este gelozia. Asta pentru ca primul nascut se simte in pericol de a pierde afectiunea si iubirea ta de parinte in favoarea celui mic. Iar sentimentul de abandon se acutizeaza pe masura ce tu i-l intaresti, neglijandu-i un timp nevoile pentru a-l proteja pe bebe. Chiar daca dezvolta un comportament vizibil rautacios, la inceput reactiile sale sunt subtile pentru ca incearca sa-ti atraga atentia asupra lui. Plange cand vrei sa-l antrenezi in activitati pentru care are competente, devine capricios la mancare, nu mai vrea sa doarma singur si iti cere ajutorul in orice actiune pe care inainte o facea usor.
Competitia pentru iubirea mamei
Chiar daca unii copii se adapteaza cu usurinta la noul stil de viata, rivalitatea este inevitabila in toate relatiile fraterne. De cele mai multe ori aceasta izbucneste tot din cauza insecuritatii si furiei copilului mai mare fata de cel care i-a luat locul. In scurt timp, apare competitia intre frati. O lupta care se da intre ei pentru a obtine premiul cel mare, atentia si iubirea nemarginita a mamei. Incep disputa pornind de la faptul ca amandoi vor sa doarma langa tine, sa ocupe un loc la masa in apropierea ta, sa-i tii in brate etc.
Cearta si corectia cu palmele
Cu timpul, reactiile subtile sunt inlocuite de agresivitatea fata de fratele sau sora mai mica. Gelozia il transforma intr-un copil rau, un mic egoist pregatit oricand sa sustina cu brio un conflict pe care tu, in calitate de parinte, sa-l arbitrezi. Nu ezita sa-i aduca mezinului numeroase reprosuri. Il invinovateste ca il certi si nu-l mai iubesti la fel de mult ca inainte numai din vina lui, il culpabilizeaza ca